Детайли за новина

04/02/2020

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ от 04.02.2020 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Районен съд – Пловдив взе най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо Б. Х., обвинен в закани за убийство и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди

Районен съд – Пловдив взе най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо Б. Х.

Спрямо Б. Х. са повдигнати две обвинения – за това, че на 31 януари 2020 г. в Медицински център в Пловдив е отправил закани с убийство на другиго – на 53-годишна жена, негова съпруга, и спрямо две длъжностни лица – полицейски служители, като заплахите  биха могли да възбудят основателен страх за осъществявянето им – престъпление по чл. 144 ал. 3 във вр. ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за причиняване на лека телесна повреда на 53-годишна жена, негова съпруга, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 12 във вр. чл. 130 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Съдът прецени, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на престъпленията, за които е повдигнато обвинение спрямо Б. Х. Касае се за две престъпления, едното от които е тежко умишлено, като и за двете законът предвижда наказание лишаване от свобода.

Според съда няма опасност обвиняемият Б. Х. да се укрие, но при мярка, различна от задържане под стража, съществува опасност да извърши ново престъпление.

Макар към настоящия момент да е реабилитиран за предишно осъждане, обвиняемият е признат за виновен за престъпление по чл. 144 ал.3,  чл. 142 ал. 2 т. 6 и според съда не се е поправил.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския окръжен съд на 11 февруари от 15,30 часа.

  

4 февруари 2020 г.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 от НПК обвиняемият се счита за НЕВИНЕН до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда, с която се установява противното.